Ako vyčistiť klávesnicu na počítači alebo notebooku?

Klávesnica u PC a jej čistenie

Nielen častým používaním sa do klávesnice dostávajú zvyšky kože, prach, rôzne omrvinky a nečistoty. Podľa odborníkov je klávesnica, čo do množstva baktérií, vírusov a roztočov jedno z najviac koncentrovaných miest. Pri častom styku s týmito patogénmi môžu mať citlivejší jedinci rôzne zdravotné ťažkosti, od rôznych druhov alergií až po virózy.

V prvom rade, pri čistení klávesnice dbáme na to, aby sme dostali von všetok prach a drobné nečistoty. Najprv však klávesnicu odpojíme od PC pomocou kábla, ktorý klávesnicu s počítačom spája. Prach a nečistoty potom opatrne vysajeme pomocou vysávača, ktorý nastavíme na ten najnižší výkon. Ďalej stlačíme každý kláves, čím sa uvoľní aj zapadnuté nečistoty.

Potom vezmeme hadříček alebo štetec a namočíme ho do čistiaceho prostriedku, buďto špeciálne pre čistenie klávesníc, alebo iný na báze alkoholu. Ten by mal usmrtiť možné patogény. Opatrne s ním vyčistíme všetky klávesy a priestor medzi nimy.

Čistenie klávesnice pri notebooku

Prekvapivo sa aj napriek zatváranie notebooku klávesnica zašpiní rovnako ľahko ako klávesnica pri PC. Vyčistiť jej je však o niečo náročnejšie. V prvom rade je dôležité sa o notebookovú klávesnicu starať oveľa starostlivejšie a hlavne častejšie ako o PC klávesnicu.

Pretože sú klávesy u notebookov oveľa nižšia, zachytí oveľa viac nečistôt, preto pri dôkladnom čistení nestačí nečistoty iba vysať. Najlepšie variantom je odstrániť tlačidlá, čo nie je taká veda, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

V prvom rade vypneme notebook a vypojíme ho z elektriny. Potom by nebolo od veci si klávesnicu odfotiť, aby sme vedeli, kam aké tlačidlo patrí. Jednotlivé klávesy potom len stačí opatrne vylúpnuť z jednej strany. Pripravíme si kalíšok s čistiacim prostriedkom a tlačidlá doň ponoríme. Gumové vankúšiky potom opatrne vysajeme a vatou utrieme prípravkom na čistenie klávesníc. Jednotlivé tlačidlá potom len ľahko pritlačíme späť.

Máte záujem o vytvorenie web stránky? Kontaktujte nás!

Leave a Reply